LAT relatie: Living Apart Together

LAT relatie: Living Apart Together

  • 29 mrt 0

Eerst komt de liefde, dan komt …? Deze dagen, kan het antwoord een verhuiswagen zijn. Voor veel koppels, is samenwonen een belangrijke beslissing die voor hen de overgang van een dating relatie naar een toegewijde partnership op lange termijn betekend. Echter, een kleine maar groeiende minderheid van lang termijn koppels in een aantal westerse landen – zoals Groot-Brittannië, Zweden 1, 2 en Canada – kiezen ervoor om geheel af te zien van samenwonen, de voorkeur gaat naar hun eigen huis houden. Dit verschijnsel wordt aangeduid als LAT relatie “Living Apart Together”.

De vraag is nu waarom zou een paar die al jaren samen is uit elkaar in plaats van samen leven? Ondanks het feit dat het leven met een romantische partner een geweldige ervaring kan zijn, suggereert onderzoek dat er ook wellicht enkele betekenisvolle voordelen zijn voor het apart wonen.

Als eerste, gescheiden leven kan een manier zijn om de hoeveelheid nieuwheid of opwinding in een relatie te versterken. Aan het begin van de relatie, hebben paren de neiging om deel te nemen in tal van nieuwe en spannende activiteiten samen – wat de onderzoekers noemen zelfuitzettende activiteiten. Ze verkennen verkennen samen nieuwe delen van de stad, proberen elkaars hobby’s, en ze hebben boeiende gesprekken met elkaar. Echter, naarmate de tijd vordert, kan het gemakkelijk zijn voor lang termijn koppels om te vervallen in een routine dat ze stoppen met leuke nieuwe dingen samen doen, wat leidt tot verveling.

Door te kiezen niet om samen te leven, hebben LAT koppels een manier om te voorkomen dat hun relaties niet steeds eentonig wordt. Deze paren hebben veel minder tijd samen, en doen het namelijk met een plan of schema dat moment. Het is gemakkelijk om te zien hoe deze regeling van tijd doorbrengen samen deze paren aan moedigen om meer moeite in hun data te zetten, hetgeen leidt tot meer van het soort spannende, zelfuitzettende activiteiten die verminderd de verveling en bevorderd de tevredenheid onder de lange termijn relaties.

Tot nu toe is er geen onderzoek naar hoe Latrelaties specifiek betrekking hebben op relatie nieuwheid of opwinding. Lange afstand koppels, die op soortgelijke wijze beperkte tijd hebben om door te brengen met elkaar, hebben de neiging om meer passie naar hun partners toe te tonen dan koppels in een relatie die steeds samen zijn. Lange afstand relatie koppels idealiseren, wat betekent dat ze hun partners in onrealistisch positieve termen belichten. Ze besteden meer tijd aan dagdromen over hun relaties, en ze hebben meer romantische liefde voor hun partners. Bovendien zijn deze effecten meer uitgesproken dan de face-to-face tijd. Al met al lijkt het erop dat er geen echt kan bemind worden met een LAT relatie.

LAT koppels kunnen verhoogd betrokkenheid bij de relatie tonen vooral als ze samen zijn omdat ze minder tijd samen door brengen dan mensen die samen wonen. In principe, samen leven belemmeringen opwerpen voor het beëindigen van een relatie – het is moeilijker voor koppels op te breken als ze samen leven, omdat ze zouden hun spullen moeten splitsen. Ook zou elke partner een nieuwe plek moeten vinden, enzovoort. Natuurlijk, dit is geen enkel probleem voor de zeer tevreden koppels, die doorgaans niet geïnteresseerd zijn om uit elkaar te gaan. Maar voor mensen die onvervuld zijn in hun relaties zou samen leven best lastig kunnen worden. Omdat ze zich “vast” voelen in deze onbevredigende relatie vanwege de extra moeite die het zou zijn om te breken. LAT koppels hebben niet te kampen met deze soort van dwang inzet: omdat de sleur veel minder van een gedoe zou zijn voor hen, kunnen ze erop vertrouwen dat zij (en hun partners) in de relatie blijven om de juiste redenen.

Ook op seks gebied hebben LAT relaties hun voordelen, omdat je elkaar niet zo gauw en makkelijk kan neuken als een gewone relatie, zijn de neuk partijen bij LAT relaties meestal spannend, omdat de spanning is gaan opbouwen. Lat relatie partners hebben niet te maken met de sleur van het samen zijn en steeds het zelfde doen en kunnen daardoor ook in bed extra creatief zijn. Als je samen woont ziet je partner je al de hele tijd met je lingerie en is het na een aantal jaren niet meer spannend voor hem. Bij een Latrelatie ziet je partner je alleen als jullie samen zijn met lingerie, dus blijft het altijd wel een feest. Natuurlijk heeft samenwonen weer andere voordelen, zoals dat je partner altijd tot je beschikking is en dat je dus elk moment dat je zin hebt in een beurt, deze ook kan krijgen. Bij een LAT relatie zul je toch altijd eerst een afspraak moeten maken. Dat is dus de keerzijde van de munt. En het is maar net wat jij beter vind werken voor jou, daar kies je dan gewoon voor. Elke relatie is anders en hoe deze door 2 mensen aangepakt word ligt gewoon aan deze 2 mensen en hun alleen kunnen het leiden in de richting die ze leuk vinden.

Het lijkt misschien contra-intuïtief dat apart wonen van een romantische partner relatie voordelen kan hebben. Echter, niets van dit alles is bedoeld om de enorme potentiële voordelen van samenwonen te ontkrachten. We zijn sociale wezens, en het hebben van de constante gezelschap van een romantische partner kan ongelooflijk bevredigend zijn. Samenwonen is ook een uiting van je eigen inzet voor de relatie, die kan zeer zinvol zijn voor je partner, en vice versa. Inderdaad, suggereert het dat we diep waarderen wat onze partners bereid zijn te investeren in onze relaties, op zijn beurt leidt het ons om meer naar de relatie te kijken dan naar onszelf. Met andere woorden, de beslissing om te gaan samenwonen kan beide partners meer waardering geven voor elkaar, en meer verbonden maken met elkaar, dit heeft een hele reeks positieve gevolgen voor relaties.

Kortom, bij het maken van de beslissing om al dan niet in te trekken met je partner, is er geen onderzoek die suggereert dat ofwel de keuze de ‘juiste’ beslissing is.

Onderwerpen:

Leave A Comment